Alles wat je moet weten over zonnepanelen

In onze moderne wereld wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame energiebronnen. Eén van de meest bekende en populaire vormen van duurzame energie is zonne-energie. Dit wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over zonnepanelen, van de verschillende soorten panelen tot de voordelen en nadelen, en hoe ze geïnstalleerd en onderhouden moeten worden.

Gratis een dak-scan inplannen?

Wij berekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, wat het kost en opbrengt. Vul uw gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met u op

Inhoud van dit artikel

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze zijn opgebouwd uit zonnecellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom, die gebruikt kan worden voor huishoudelijke toepassingen of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze worden ook wel fotovoltaïsche (PV) panelen genoemd, omdat ze licht (fotonen) omzetten in elektriciteit (voltage). Zonnepanelen worden vaak geïnstalleerd op daken van woningen en bedrijven, maar ze kunnen ook op andere plaatsen worden geplaatst, zoals op velden en zelfs op drijvende platforms op water.

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere fotovoltaïsche cellen die zijn samengevoegd in een paneel. Deze cellen zijn gemaakt van materialen zoals silicium, galliumarsenide of koperindiumgalliumselenide. Het type materiaal bepaalt het soort zonnepaneel dat wordt geproduceerd en beïnvloedt ook de efficiëntie van het paneel.

Zonnepanelen zijn een duurzame en hernieuwbare bron van energie. Ze kunnen gedurende een periode van minimaal 25 jaar elektriciteit genereren zonder dat er vervuilende brandstoffen nodig zijn. Dit maakt zonnepanelen een milieuvriendelijke oplossing voor energieopwekking.

De populariteit van zonnepanelen neemt de laatste jaren sterk toe. Dit komt omdat de kosten van zonnepanelen zijn gedaald en de efficiëntie van zonnepanelen is gestegen. Hierdoor zijn zonnepanelen voor meer mensen en bedrijven toegankelijk geworden.

Soorten zonnepanelen

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt: monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van één kristal en hebben daarom een efficiëntie van ongeveer 15 tot 20 procent. Ze zijn donkerder van kleur en hebben een hogere prijs dan polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen hebben een langere levensduur en zijn daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar langdurige investeringen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere kristallen en hebben daarom een efficiëntie van ongeveer 13 tot 16 procent. Ze hebben een lichtblauwe kleur en zijn goedkoper dan monokristallijne panelen. Ze hebben een kortere levensduur dan monokristallijne panelen, maar zijn nog steeds een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals amorf silicium, cadmiumtelluride en koper-indium-gallium-selenide. Ze hebben een efficiëntie van ongeveer 6 tot 11 procent en zijn goedkoper dan de andere twee soorten panelen. Ze zijn echter minder duurzaam en hebben meer oppervlakte nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als monokristallijne of polykristallijne panelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door gebruik te maken van het fotovoltaïsche effect. Dit effect houdt in dat zonnecellen in het zonnepaneel zonlicht opvangen en dit omzetten in elektrische energie. Dit proces vindt plaats in de fotovoltaïsche cellen die in het paneel zijn ingebouwd.

De fotovoltaïsche cellen bestaan uit meerdere lagen van halfgeleidend materiaal, meestal silicium. Deze lagen worden op een speciale manier behandeld, zodat er een elektrisch veld ontstaat. Wanneer er zonlicht op de zonnecellen valt, worden elektronen in de bovenste laag van het halfgeleidermateriaal vrijgemaakt en kunnen deze bewegen. Door het elektrisch veld in de cellen worden deze elektronen gedwongen om een bepaalde richting op te bewegen, waardoor er een elektrische stroom ontstaat.

Deze elektrische stroom wordt vervolgens via de bedrading in het zonnepaneel naar een omvormer gestuurd. De omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in wisselstroom, die kan worden gebruikt door huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.

De efficiëntie van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de intensiteit van het zonlicht dat op de zonnepanelen valt. Hoe meer zonlicht er op de panelen valt, hoe meer elektriciteit er kan worden opgewekt.

Daarnaast zijn ook de kwaliteit van de zonnecellen en de omvormer van belang voor de efficiëntie van het systeem. Zonnepanelen die van hogere kwaliteit zijn, zullen over het algemeen een hoger rendement hebben dan zonnepanelen van lagere kwaliteit.

Tot slot kunnen ook externe factoren de efficiëntie van zonnepanelen beïnvloeden, zoals de hoek en oriëntatie van de zonnepanelen ten opzichte van de zon, schaduw van gebouwen of bomen en de temperatuur van de omgeving.

Al met al is het fotovoltaïsche effect een fascinerende technologie die steeds vaker wordt gebruikt om duurzame energie te produceren. Met zonnepanelen kan op een milieuvriendelijke en duurzame manier elektriciteit worden opgewekt, waardoor we ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

Voordelen van zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen heeft verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat het een duurzame energiebron is. Dit betekent dat het gebruik van zonnepanelen de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen en kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Andere voordelen zijn onder meer:

Financiële voordelen
Door het installeren van zonnepanelen kan er aanzienlijk worden bespaard op de energierekening. Ook zijn er vaak verschillende financiële voordelen, zoals subsidies en belastingvoordelen, beschikbaar voor huiseigenaren die zonnepanelen installeren.

Milieuvriendelijkheid
Zonne-energie is een duurzame energiebron en heeft daarom een lage impact op het milieu. Het gebruik van zonne-energie kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Onafhankelijkheid van energieleveranciers
Het gebruik van zonnepanelen maakt huiseigenaren minder afhankelijk van energieleveranciers. Door zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen, hoeft er minder energie van het elektriciteitsnet te worden afgenomen.

Nadelen van zonnepanelen

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan het gebruik van zonnepanelen, zijn er ook enkele nadelen. Een belangrijk nadeel is de initiële investering. Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen kan een aanzienlijke investering zijn, hoewel er vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn om deze kosten te verminderen. Andere nadelen zijn:

 • Hoge aanschafkosten: De initiële investering voor zonnepanelen kan hoog zijn, waardoor het voor sommige mensen moeilijk is om ze aan te schaffen. Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gedaald, zijn zonnepanelen nog steeds duurder dan de meeste andere energiebronnen.
 • Afhankelijkheid van het weer: Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht om energie op te wekken. Op bewolkte dagen of in de wintermaanden kan de energieopbrengst daarom lager zijn dan op zonnige dagen.
 • Opbrengst vermindert door vervuiling: Als de zonnepanelen vuil zijn, zal de opbrengst lager zijn dan wanneer ze schoon zijn. Vervuiling kan bijvoorbeeld ontstaan door stof, vogelpoep of bladeren.
 • Beperkte levensduur: Zonnepanelen hebben een beperkte levensduur en moeten na verloop van tijd worden vervangen. Hoewel de levensduur van zonnepanelen de afgelopen jaren is verbeterd, kan de totale levensduur van een zonnepaneel nog steeds variëren tussen de 20 en 30 jaar.
 • Incompatibiliteit met sommige daken: Niet alle daken zijn geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Een plat dak kan bijvoorbeeld minder geschikt zijn dan een hellend dak vanwege de beperkte hoek waarin de panelen kunnen worden geplaatst.
 • Afhankelijkheid van netstroom: Zonnepanelen zijn ontworpen om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet wanneer er meer wordt geproduceerd dan nodig is. Als er een stroomstoring is, zal het systeem echter niet werken tenzij er een back-upvoorziening is geïnstalleerd.
 • Milieueffecten van productie: Het productieproces van zonnepanelen kan enige milieueffecten hebben. Bijvoorbeeld door het gebruik van chemicaliën en energie-intensieve productieprocessen.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen. Toch wegen de voordelen van zonnepanelen vaak op tegen de nadelen, vooral op de lange termijn. Met zonnepanelen kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Wat is salderen en hoe werkt dit?

Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan er verbruikt wordt, wordt deze extra energie teruggeleverd aan het energienetwerk. Dit wordt ook wel teruglevering genoemd. Door middel van salderen wordt deze teruggeleverde energie verrekend met de verbruikte energie op de energierekening. Hierdoor hoeft er alleen betaald te worden voor de netto verbruikte energie. Dit betekent dat de teruggeleverde energie wordt verrekend met de afgenomen energie en alleen het verschil wordt betaald.

Het salderen werkt als volgt: op de energierekening wordt het aantal verbruikte kWh en het aantal teruggeleverde kWh bijgehouden. Wanneer er meer energie is teruggeleverd dan verbruikt, dan is er sprake van een negatieve afname. In dit geval zal de energieleverancier geld terugbetalen voor de teruggeleverde energie. Dit wordt vaak verrekend met de energierekening van de volgende maand.

Het salderen van energie is mogelijk omdat zonnepanelen meestal meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Hierdoor wordt er een overschot aan energie teruggeleverd aan het netwerk. Dankzij deze regeling wordt het financieel aantrekkelijker om zonnepanelen te installeren, omdat er op deze manier flink op de energierekening kan worden bespaard.

Het salderen is echter niet onbeperkt en er is sprake van een maximum. De overheid heeft bepaald dat het mogelijk is om te salderen tot een maximum van 5000 kWh per jaar. Wanneer er meer energie wordt teruggeleverd dan er verbruikt wordt, dan wordt er een vergoeding betaald die lager is dan de marktprijs voor energie. Deze vergoeding wordt bepaald door de energieleverancier.

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling worden afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding voor teruggeleverde energie geleidelijk zal worden verminderd. Vanaf dat jaar zal het nog steeds mogelijk zijn om te salderen, maar zal de terugverdientijd van zonnepanelen iets langer worden. Het is dus verstandig om zonnepanelen te laten installeren voordat de salderingsregeling wordt afgebouwd, om optimaal te profiteren van de financiële voordelen.

Er zijn echter alternatieven voor salderen die momenteel al beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de terugleververgoeding. Bij deze regeling wordt er niet gesaldeerd, maar wordt er een vergoeding betaald voor de teruggeleverde energie. Deze vergoeding is doorgaans lager dan de marktprijs voor energie, maar biedt wel de mogelijkheid om te profiteren van de extra energie die wordt opgewekt. Het is aan te raden om de mogelijkheden voor terugleververgoeding te bespreken met de energieleverancier.

Het kiezen van de juiste zonnepanelen

Het kiezen van de juiste zonnepanelen is van groot belang om ervoor te zorgen dat je het maximale rendement uit je investering haalt. Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste zonnepanelen.

 • Het vermogen van de zonnepanelen
  Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel vermogen het zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Het vermogen van een zonnepaneel kan variëren van 250 Wp tot 400 Wp per paneel. Het is belangrijk om te weten hoeveel vermogen je nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen en om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
 • Het rendement van de zonnepanelen
  Het rendement van zonnepanelen geeft aan hoeveel energie het paneel kan opwekken in verhouding tot het oppervlakte van het paneel. Dit wordt uitgedrukt in procenten. Het rendement van zonnepanelen varieert van 15% tot 22%. Hoe hoger het rendement, hoe meer energie het paneel kan opwekken.
 • De kwaliteit van de zonnepanelen
  De kwaliteit van zonnepanelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan en optimaal blijven functioneren. Let bij het kiezen van zonnepanelen op de garantieperiode en de certificering van de panelen. Er zijn verschillende certificeringen waar je op kunt letten, zoals TÜV, CE en IEC.
 • De prijs van de zonnepanelen
  De prijs van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de panelen. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en het rendement van de panelen. Vaak zijn goedkopere panelen minder efficiënt en gaan ze minder lang mee.
 • Het type zonnepanelen
  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen, zoals monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te kijken welk type het beste past bij jouw situatie en behoeften.

Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt voor een bepaald type zonnepanelen. Raadpleeg bijvoorbeeld een specialist of installateur voor advies.

Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?

Het installeren van zonnepanelen is meestal niet iets wat je zelf kunt doen. Het is daarom belangrijk om professionele hulp in te schakelen voor de installatie van je zonnepanelen. Het installeren van zonnepanelen is namelijk een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de panelen goed te laten functioneren.

Voordat de installatie begint, zal de installateur je dak inspecteren om te zien of het geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de draagkracht van het dak, de helling van het dak en of er eventuele obstakels zijn die de zoninstraling op de panelen kunnen belemmeren.

Vervolgens zal er een schets worden gemaakt van de locatie van de panelen op het dak en hoe de bekabeling wordt aangelegd. Hierbij wordt ook gekeken naar de positie van de omvormer en hoe de kabels van de panelen naar de omvormer worden getrokken.

De volgende stap is het plaatsen van de zonnepanelen op het dak. Dit gebeurt meestal door middel van een montagesysteem dat op het dak wordt bevestigd. Dit montagesysteem zorgt ervoor dat de zonnepanelen stevig op hun plaats blijven en dat er geen water onder de panelen kan komen.

Nadat de panelen zijn geplaatst, worden de kabels van de panelen naar de omvormer getrokken. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren wordt omgezet in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis. De omvormer wordt meestal binnen in huis geplaatst, bijvoorbeeld in de meterkast.

Als laatste wordt de installatie aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door middel van een aparte groep in de meterkast. Hierdoor kan de stroom die niet wordt gebruikt direct teruggeleverd worden aan het net.

Het installeren van zonnepanelen is dus een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Door een professionele installateur in te schakelen, weet je zeker dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geplaatst en geïnstalleerd en dat ze optimaal presteren.

Onderhoud van zonnepanelen

Onderhoud van zonnepanelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Een goede onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de zonnepanelen in topconditie blijven en zo lang mogelijk meegaan. Hier zijn een paar tips om uw zonnepanelen in goede staat te houden:

 • Reinig de panelen regelmatig: vuil, stof en vogeluitwerpselen kunnen zich ophopen op de panelen en de prestaties van uw zonne-energiesysteem verminderen. Het wordt aanbevolen om de panelen minimaal één keer per jaar schoon te maken. Dit kan gedaan worden met een zachte borstel en water, of met behulp van een hogedrukreiniger.
 • Controleer de omvormer: de omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom die door uw huis kan worden gebruikt. Het is belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat deze goed werkt. Als u een probleem opmerkt, neem dan contact op met uw installateur.
 • Controleer de bedrading: controleer regelmatig of de bedrading tussen de panelen en de omvormer goed is aangesloten en niet beschadigd is. Slechte bedrading kan de prestaties van uw systeem verminderen.
 • Houd de omgeving rondom de panelen schoon: het is belangrijk om de omgeving rondom de panelen schoon te houden. Zorg ervoor dat er geen takken, bladeren of andere objecten op de panelen vallen, omdat deze schade kunnen veroorzaken.
 • Schakel het systeem uit bij onderhoud: als u onderhoud moet uitvoeren aan uw zonne-energiesysteem, schakel het systeem dan uit voordat u begint. Dit voorkomt dat er stroom wordt geproduceerd terwijl u aan het werk bent en vermindert het risico op elektrocutie.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren en een maximale opbrengst leveren gedurende de levensduur van het systeem.

Conclusie

Al met al zijn zonnepanelen een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame, milieuvriendelijke manier om hun energierekening te verlagen en onafhankelijk te zijn van energieleveranciers. Ze hebben vele voordelen, waaronder financiële voordelen, milieuvriendelijkheid en onafhankelijkheid. Hoewel er enkele nadelen zijn, kunnen deze worden overwonnen door de juiste selectie van panelen en de juiste installatie en onderhoud.

Het kiezen van de juiste zonnepanelen is een belangrijke beslissing. Het vermogen, rendement, kwaliteit en prijs moeten allemaal in overweging worden genomen. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen van goede kwaliteit die een hoog rendement hebben en een goede garantie bieden. Het is ook belangrijk om te kiezen voor panelen met voldoende vermogen om aan de behoeften van het huishouden te voldoen.

De installatie van zonnepanelen vereist vaak professionele hulp om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden geplaatst en geïnstalleerd. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede plaatsing en installatie om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren.

Het onderhoud van zonnepanelen is over het algemeen minimaal, maar regelmatige controles en schoonmaakbeurten zijn nodig om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Het is belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren en de panelen schoon te maken om ervoor te zorgen dat er geen vuil of schaduw de prestaties van de panelen beïnvloedt.

Ten slotte is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in wet- en regelgeving met betrekking tot zonnepanelen, zoals de veranderingen die in 2023 worden doorgevoerd in Nederland. Hoewel de initiële kosten van zonnepanelen hoog kunnen zijn, kan de investering op de lange termijn vruchten afwerpen in termen van kostenbesparingen en milieuvriendelijkheid.

Al met al zijn zonnepanelen een waardevolle investering voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en kosteneffectieve manier om hun energierekening te verlagen en onafhankelijk te zijn van energieleveranciers. Door de juiste panelen te kiezen, ze op de juiste manier te installeren en te onderhouden en op de hoogte te blijven van veranderingen in de wet- en regelgeving, kunnen huiseigenaren genieten van de vele voordelen die zonnepanelen te bieden hebben.

Waarom kiezen voor Solar Impact?

Solar Impact is gevestigd in Dordrecht

Solar Impact heeft als werkgebied Drechtsteden en omgeving. Daarnaast zijn we zelf gevestigd in Dordrecht. Lekker om de hoek dus. Wenst u een gratis advies gesprek waarbij we ook even uw dak opmeten en uw situatie in kaart brengen? Neem dan snel contact met ons op.

Voor ons is elke installatie een uitdaging

Elke zonnepanelen installatie in Dordrecht en omgeving is voor ons een uitdaging. Wij willen namelijk de perfecte installatie opleveren. Laten we eerlijk zijn, elk dak is anders en elke klant heeft andere wensen. Wij zetten ons 100% in om elke dag weer de perfecte installatie te realiseren.

Ervaring met alle soorten daken

Van leisteen tot gehaakte pannen. Wij hebben ervaring met uiteenlopende daken die veel in Dordrecht voorkomen. Twijfelt u of uw dak wel geschikt is voor Zonnepanelen? Maak dan snel een afspraak en wij komen zelf langs om dit voor u te beoordelen.

Oké als we cookies gebruiken?

We gebruikencookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.